صفحه اصلی
کتاب عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم محیطی منتشر شد
  • 452 بازدید

کتاب مخاطرات محیط‌زیستی: روش‌هایی برای ارزیابی و مدیریت ریسک نوشته نیکولاس دالزیوس، ترجمه سلمی امی، استادیار پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی، منتشر شد.
 این کتاب برای نخستین بار در سال 1403، در 704 صفحه، در قطع وزیری و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است و با قیمت 2.860.000 ریال عرضه می‌شود.

سیارة پیوسته درحال تحول زمین زیست‌بوم انسان و موجودات بی‌شمار است. رخداد مخاطرات طبیعی همچون زلزله، آتش‌فشان، زمین‌لغزش‌ها و توفان‌ها چهرة این سیاره را متحول کرده و سبب پویایی و ویژگی‌های متنوع جغرافیایی آن شده است. مطالعة فراوانی این رخدادها، در دهة اخیر، افزایش این وقایع را به‌دلیل تغییرات آب‌وهوایی تأیید کرده است. ازاین‌رو، کاهش تأثیر پیامدهای ناشی از این مخاطرات به‌منظور سازگاری با زندگی بشر، ضروری به‌‌نظر می‌رسد. 
در کتاب مخاطرات محیط‌زیستی و روش‌هایی برای ارزیابی و مدیریت ریسک، روش‌های شناخت و برآورد ریسک این مخاطرات مطالعه شده است. این اثر یکی از جامع‌ترین منابع درزمینة توصیف مخاطرات طبیعی و انسان‌ساخت است که از علم دانشمندان متخصص در شاخه‌های گوناگون بهره می‌گیرد. در این اثر، که پنج بخش دارد، تلاش می‌شود براساس شاخص‌های قابل اندازه‌گیری، فرایند وقوع مخاطرات توصیف شود و شیوة برآورد شدت مخاطرات و رتبه‌بندی سطوح خطر تبیین شود. در بخش نخست، مفاهیم کلی و دامنة مخاطرات محیط‌زیستی بیان شده و در بخش دوم به روش‌شناسی مخاطرات آب‌وهوایی پرداخته می‌شود. بخش سوم، مخاطرات بیوفیزیکی مانند مخاطرات یخ‌بندان و امواج گرمایی را در خود جای داده و در بخش چهارم  روش شناخت مخاطرات ژئوفیزیکی مطرح شده است و بخش پنجم به تغییرات اقلیمی و تأثیر افراط‌های اقلیمی اختصاص دارد. 
این کتاب حاصل مطالعات بسیاری است که تمامی گرایش‌های علمی مرتبط با انواع مخاطرات را در حوزة هواشناسی، زمین‌شناسی، جغرافیا، محیط‌زیست، علوم پزشکی، زیست‌شناسی، سنجش از دور و دیگر موارد در بر می‌گیرد که در هر فصل، به‌تفکیک، ویژگی‌های مخاطرات بررسی شده، شاخص‌های متداول آسیب‌پذیری و در معرض بودن معرفی و سپس در قالب مطالعة موردی، با توجه به جغرافیا‌شناسی آن مکان، واکاوی شده است. این شیوه به پژوهشگران امکان آن را می‌دهد که به‌نیکی با مفاهیم آسیب‌پذیری، معرضیت، ریسک آشنا شوند و بانک‌های داده و نرم‌افزارهای موجود به‌منظور تخمین خطر و ریسک را، درمورد هر مخاطره، بشناسند. هدف غایی این اثر طرح راهکارهای ساختاری و غیرساختاری کاهش تأثیر ریسک و انطباق (سازگاری) بیان شده و اجرایی کردن این راهکارهاست که با مثال موردی شرح داده شده است. پدیدآورندگان این اثر، با تمرکز بر روش‌شناسی مخاطرات طبیعی و انسان‌ساخت، بستر لازم را برای کسب دانش درزمینة شناخت و تدوین راهکارهای مقابله با ریسک و مدیریت آن ازسوی متخصصان، دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، صاحب‌نظران و مدیران فراهم آورده‌اند. 


دانشجویان و علاقه‌مندان می‌توانند برای خرید این کتاب به دفتر فروش مرکز نشر آثار علمی دانشگاه شهید بهشتی واقع در ساختمان فنّاوری اطلاعات (IT)، طبقۀ همکف مراجعه کنند یا ازطریق وبگاه این مرکز برخط سفارش دهند. همچنین خرید فایل الکترونیک کتاب نیز از وبگاه «فیدیبو» و «طاقچه» امکان‌پذیر است.


 

افزودن نظرات